Hypnotherapie

Wisselwerking tussen lichaam en geest.

Hypnotherapie is een methode die al heel lang in de behandeling van psychische en somatische klachten gebruikt wordt.
Hypnose is in feite een staat van  diepe ontspanning van het lichaam en gelijktijdig naar binnen gerichte, geconcentreerde aandacht. Een staat waarin je misschien weleens ben geweest tijdens het lezen van een spannend boek of tijdens kijken naar een boeiende film.  

Hypnotherapie gebruikt hypnose, oftewel trans, als therapeutisch middel.

Hypnose maakt het mogelijk dat jij jouw onbewuste hulpbronnen  bereikt dat ze gemobiliseerd kunnen worden. Gevoelens, inzichten, waarden, gedragingen en herinneringen, die jouw keuzes, en in grote mate jouw gedrag bepalen, zijn vaak onderbewust en dus niet direct bereikbaar.
Dankzij hypnose krijgt je een directe toegang tot deze “schatten” en kan je de verandering aan de gang zetten. Onder de hypnose wordt je bewust van je onbewuste mogelijkheden.

Tijdens de hypnotherapie sessie is er veel ruimte voor de actieve rol van jou.

Sterker nog, de beste resultaten worden bereikt als je die rol oppakt en op de voor jou passende wijze uitvoert. Mijn rol is hier die van een coach. Soms moedig ik je aan, soms confronteer ik je met problemen. Soms juich ik met je mee. Altijd vertrouw ik op de kracht en kwaliteiten van de persoon waar het om gaat – die van JOU.

Hypnose wordt ook gebruikt bij de behandeling van  somatische klachten. Denk aan chronische pijn, Prikkelbare Darm Syndroom, dyspepsie (verhoogde maagzuur), allergie en diverse klachten waar de ontregeling van de stresshormonensysteem rol speelt.

Cliënten die bij de huisarts met SOLK (zo genaamd “functionele klachten”) gediagnosticeerd worden hebben vaak baat bij de hypnotherapie, naast de behandeling bij de huisarts of de specialist. Lees meer hierover.

Via  link Hypnotherapie op recept kun je de documentaire terugkijken, die op een zeer goede wijze uitlegt wat hypnose en hypnotherapie is en hoe het werkt. 

VEEL VOORKOMENDE MISVERSTANDEN OVER HYPNOTHERAPIE

  • Tijdens hypnose wordt jouw bewustzijn of onderbewustzijn niet overgenomen door mij als de therapeut.
  • Je zal geen probleem hebben met het onderbreken van de trans, mocht het door welke dan ook redenen nodig zijn.
  • Je wordt niet geprogrammeerd op een bepaald gedrag. Je verliest geen controle over jouw lichaam en geest.

Hypnotherapie als de therapeutische interventie heeft niets te maken met de “theater hypnose” of “stage hypnosis” die je misschien op TV of elders gezien hebt.