Medische hypnotherapie bij PDS

Prikkelbaar Darm Syndroom, of een spastische darm, is een probleem waar tot 20% van de Nederlanders in meer of mindere mate last van heeft. Het wordt vaak onder “functionele klachten” gerekend: de cliënt heeft last van klachten maar er is geen fysieke afwijking te vinden in de darmen. 

Kortom, je hebt veel pijn, misschien diarree of obstipatie, of beide, opgeblazen buik, met alle gevolgen daarvan, maar het is moeilijk te zeggen waardoor het komt en het is moeilijk te zeggen hoe je daar vanaf kan.

 

Voor wie?

Voor iedereen bij wie de huisarts of een MDL-specialist de diagnose PDS heeft vastgesteld. Er hoeft geen verwijsbrief mee, wel de “diagnose brief”. Het is belangrijk dat de mogelijke ernstige oorzaken van de klachten, zoals de Ziekte van Crohn of kanker, uitgesloten zijn. Als jij  merkt dat jouw klachten toenemen bij stress en wil je deze klachten leren controleren dan is de behandeling met hypnotherapie zeker de juiste keuze.  
Heb je buik en darmklachten en twijfel je of dat PDS is dan kan je een online test doen.daarvan

 

Hoe?

Bij behandeling van de cliënten met PDS werk ik met het “Darm managementprogramma”. 
Het “Darm managementprogramma” is gericht op stressreductie, het vergroten van het zelfvertrouwen en vergroten van controle over het eigen lichaam. De behandeling bestaat, naast de medische hypnotherapie, uit een combinatie van therapeutische gesprekken, voedingsadviezen en lichamelijke-, ademhaling- en ontspanningsoefeningen. 

Wat PDS zo lastig maakt is dat er geen twee PDS-patiënten hetzelfde  zijn. Dezelfde symptomen kunnen zich bij de één heel anders manifesteren dan bij de ander.
Daarom is het zo  belangrijk dat het behandeling op maat gemaakt is. 

Waarom medische hypnotherapie?

Hypnotherapie wordt al meer dan 30 jaar ingezet bij de behandeling van PDS. In de jaren 80-tig van de vorige eeuw werden in Groot-Brittannië de eerste onderzoeken gedaan door professor Peter Whorwell uit Manchester. 

Nu wordt de medische hypnotherapie in Nederland regelmatig ingezet bij PDS. Wat wel opvalt is dat de hypnotherapie misschien minst bekend en de meest effectief blijkt te zijn van alle therapieën voor PDS. 

Van de mensen die aan PDS lijden reageert 75% tot 85% positief op de behandeling met de hypnotherapie. Patiënten blijven zelfs na een langere periode klachtenvrij.

Medische hypnotherapie  bij PDS helpt om pijn te verzachten, herstellen van zelfvertrouwen en helpt bij stressreductie.
Er zijn geen bezwaren om de medische hypnotherapie ondergaan als je medicatie slikt voor de PDS. Aandacht voor voeding, dus ook een aangepaste dieet is ook van belang. De medische hypnotherapie verhoogt de effectiviteit van de andere behandelingen. 

Wat maakt dat hypnotherapie bij PDS zo goed werkt? Het heeft te maken met de “darmen-brein-as”, de verbinding die tussen onze hersenen en onze darmen bestaat. Je hebt zeker zelf vaak gemerkt hoe stress en emoties je darmklachten doen toenemen. Tijdens hypnose wordt dezelfde verbinding gebruikt, maar dan om op de positieve manier darmen te beïnvloeden.

 

PDS-therapeut

Ik ben als PDS-therapeut aangesloten bij de Samenwerkende PDS-therapeuteneen organisatie die de kwaliteit en betrouwbaarheid van de zorg bewaakt. 
Als PDS-therapeut kan ik meer dan alleen hypnotherapie toepassen. Je kunt rekenen op de integratieve aanpak: nauwkeurige analyse van jou klachten,
de psychische en lichamelijke symptomen, het verband daartussen, het hulp bij het zoeken naar de voor jou juiste voeding, aandacht voor jouw unieke situatie en jou unieke oplossingen. 

Dat alles om jou pijnloos, ontspannen en vrij te helpen leven.

 

Praktisch

  • We starten met  een uitgebreide vragenlijst, die kun je thuis via computer invullen.
  • Dit vormt de basis voor de intake, waar we het totale beeld van jou klachten en van wat goed gaat maken.
  • Daarna komt een 3 maanden lange traject, deze periode is nodig om de darmen een andere manier van werken aan te leren.
  • Afhankelijk van de ernst van de klachten zullen er tussen 6 tot 13 sessies nodig zijn.
  • Na iedere sessie krijg je luisterbestanden mee om thuis zelf-hypnose mee te oefenen. Dat vormt een wezenlijk onderdeel van de therapie. 
  • Tijdens het gehele traject zal ik, in overleg met jou, in contact blijven met de behandelend arts. 

 

PDSB

In Nederland kunnen mensen, die last hebben van het Prikkelbaar Darm Syndroom of andere belangstellende, zich aansluiten bij de PDSBelangenvereniging. Daar kan veel informatie en handige tips over PDS gevonden worden.