Hypnotherapie en PDS

Prikkelbaar Darm Syndroom of een spastische darm (in Engels IBS genoemd) is een aandoening waar tot 20% van de Nederlanders in meer of mindere mate last van heeft. Het wordt vaak onder “functionele klachten” gerekend: de cliënt heeft last van klachten maar er is geen fysieke afwijking. De functie van de darmen is verstoord maar het is niet duidelijk te zeggen waardoor. 

Voor wie?

Voor iedereen bij wie de huisarts of een MDL-specialist de diagnose PDS heeft vastgesteld. Er hoeft geen verwijsbrief mee, wel de “diagnose brief”. Het is belangrijk dat de mogelijke ernstige oorzaken van de klachten, zoals de Ziekte van Crohn of kanker, uitgesloten zijn. Als jij  merkt dat jouw klachten toenemen bij stress en wil je deze klachten leren controleren dan is de behandeling met hypnotherapie zeker de juiste keuze.  
Heb je buik en darmklachten en twijfel je of dat PDS is dan kan je een online test doen.

 

Hoe?

Bij behandeling van de cliënten met PDS werk ik met het “Darm managementprogramma”. 
Het “Darm managementprogramma” is gericht op stressreductie, het vergroten van het zelfvertrouwen en vergroten van controle over het eigen lichaam. De behandeling bestaat, naast de hypnotherapie, uit een combinatie van therapeutische gesprekken, voedingsadviezen en lichamelijke-, ademhaling- en ontspanningsoefeningen.  
Wat PDS zo lastig maakt is dat er geen twee PDS-patiënten op dezelfde wijze hun ziekte ervaren. Dezelfde symptomen kunnen zich bij de één heel anders manifesteren dan bij de ander. Daarom wordt de behandeling op maat gemaakt zodat de specifieke klachten van de cliënt verholpen kunnen worden.

Waarom hypnotherapie?

Hypnotherapie wordt al meer dan 30 jaar ingezet bij de behandeling van PDS. In de jaren 80-tig van de vorige eeuw werden in Groot-Brittannië de eerste onderzoeken gedaan door professor Peter Whorwell uit Manchester. Nu wordt hypnotherapie in Nederland, diverse landen in Europa en in de Verenigde Staten regelmatig ingezet bij PDS. De effectiviteit van verschillende therapievormen voor PDS varieert sterk. Wat wel opvalt is dat de hypnotherapie de meest effectieve blijkt. Van de mensen die aan PDS lijden reageert 75% tot 85% positief op de behandeling met de hypnotherapie. Patiënten blijven zelfs na een langere periode klachtenvrij. Hypnotherapie toegepast bij PDS is effectief bij pijnbestrijding, herstellen van zelfvertrouwen en stressreductie.
De hypnotherapie kan gelijktijdig met de medicamenteuze behandeling en dieet plaats vinden. Het blijkt dat de hypnotherapie de effectiviteit van de andere behandelingen zelfs verhoogt. 
Wat maakt dat hypnotherapie bij PDS zo goed werkt? Het heeft te maken met de “darmen-brein-as”, de verbinding die tussen onze hersenen en onze darmen bestaat. Je hebt zeker zelf vaak gemerkt hoe stress en emoties je darmklachten doen toenemen. Tijdens hypnose wordt dezelfde verbinding gebruikt, maar dan om op de positieve manier darmen te beïnvloeden.

Praktisch

Voor de start van de behandeling vul je een uitgebreide vragenlijst in. Dit vormt de basis voor de intake. Na het intakegesprek maak ik het behandelplan, dit neem ik met je door tijdens de eerste sessie. De gehele behandeling duurt tenminste 3 maanden, de periode nodig om de darmen een andere manier van werken aan te leren. Afhankelijk van de ernst van de klachten zullen een aantal van 6 tot 13 sessies nodig zijn.
Na iedere sessie krijg je luisterbestanden mee om thuis zelf-hypnose mee te oefenen. Dat vormt een wezenlijk onderdeel van de therapie. 
Tijdens het gehele traject zal ik, in overleg met jou, in contact blijven met de behandelend arts. 

PDSB

In Nederland kunnen mensen, die last hebben van het Prikkelbaar Darm Syndroom of andere belangstellende, zich aansluiten bij de PDSBelangenvereniging. Dat kan via de site, www.pdsb.nl. Daar kan veel informatie en handige tips over PDS gevonden worden.

Sluit Menu