Problemen rondom eten

Voeding speelt een belangrijke rol in ons leven. 
In eerste plaats is het een bron van voedingsstoffen voor ons lichaam – het in voor een mens noodzakelijk om te eten, anders gaan we dood. 
Daarnaast is het ook een bron van energie. Dankzij voeding zijn wij in staat te  denken, zingen, leren, vrijen, rennen, voelen en heel veel meer.
Eten heeft ook een sociale functie. Wij vinden het erg fijn om het samen te doen, plezier beleven aan samen eten. Bij alle feestelijke momenten in ons leven, waar dan ook in de wereld, is een gezamenlijk maaltijd een hoogte punt. 
En dan komt nog de troost functie van het eten. Iedereen kent de cliché beeld van een verdrietig persoon met een bak roomijs op schoot, een dikke reep chocola in de hand of een andere lievelings-comfort food. Het helpt om de moeilijke momenten te doorstaan. 

Maar er is ook de “dark side” van het eten. 
In omgaan met voeding, net zoals in omgaan met andere zaken in ons leven, is BALANS een sleutelwoord. Op het moment dat de balans verstoort raakt verdwijnen alle positieve eigenschappen van het eten en wat overblijft is een heel moeizame relatie met voeding. Of het te veel eten is, of niet genoeg, of op een ongewenste manier – eten is dan zelden een plezier, het wordt een ballast.

Ik kan jou, als therapeut en gewichtsconsulente, helpen om deze relatie te begrijpen, achter komen wat de juiste balans voor jou is  die balans weer te bereiken. 
Integratief werken is hier zeer op zijn plaats – vaak is het nodig om eerst aandacht te geven aan jouw emoties en gedachten, dan aan de patronen in jouw gedrag en dan ook aan jouw lichaam. 

Sluit Menu