PDS en hypnotherapie

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd wat het inhoud als je  Prikkelbare Darm Syndroom (of een spastisch darm) hebt. Herkende je jezelf in het verhaal?

PDS kan soms je hele leven beheersen. Het beïnvloed niet alleen je fysiek welzijn maar (misschien vooral) je psychische gesteldheid. En nee, PDS heeft geen psychische oorzaak. Het zit niet tussen de oren. Maar net zo goed als bij veel andere problemen zijn  je geest en jouw lichaam  niet gemakkelijk van elkaar te scheiden. In veel gevallen is er een wisselwerking tussen de twee.

Het goede nieuws is dat bij PDS het sterke verband tussen lichaam en geest juist gebruikt kan worden om je te helpen. Dit kan namelijk door het inzet van hypnotherapie. 

Hypnotherapie

Zo op het eerste gezicht lijkt het niet voor de hand liggend om de buikpijn, obstipatie of diarree met hypnotherapie te bestrijden. Toch is hypnose al meer dan 30 jaar geleden voor het eerst ingezet om mensen met deze klachten te helpen. 

Whorwel

De Britse professor Peter Whorwell is een  MDL-specialist en directeur van South Manchester Neurogastroenerology Service in Groot Brittannië. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van IBS (Irritable Bowel syndrome, PDS in Nederlands). In 1985 heeft hij als eerste onderzoek gedaan heeft naar effecten van de hypnose op de patiënten met PDS. 

Tot zijn verassing bleek tussen 70% en 80% van zijn patiënten zeer goed op de behandeling te reageren. Niet alleen op korte termijn maar ook op de lange termijn (langer dan 1 jaar) hadden zijn patiënten baat bij de behandeling.
In de loop der jaren is er veel meer onderzoek  gedaan naar hypnose bij PDS, ook in Nederland. Je kunt in een documentaire “Hypnose op recept”  zien hoe hypnotherapie, vooral bij kinderen, wordt gebruikt. 

Behandeling

In de  standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), die als richtlijn geldt voor de behandeling van PDS door een huisarts, worden niet veel behandelingsmogelijkheden aangeboden. In veel gevallen worden patiënten naar huis gestuurd met een boodschap: “leer ermee te leven”.     
Hopelijk kan een nieuwe manier van kijken naar de PDS-behandeling, een programma  REDUCE PDS , een verandering hier in  brengen. Binnen REDUCE PDS is een duidelijke plek van de hypnotherapie als effectieve behandelmethode, naast 10 andere mogelijkheden. Patiënt zal in overleg met arts de behandelingen kiezen en uitproberen, om uiteindelijk het beste bij hem passend in te zetten. 

Hoe werkt de hypnose bij PDS?

Het probleem bij Prikkelbaar Darm Syndroom is dat de darmen lijken niet meer te weten hoe ze goed moeten functioneren. De verbinding tussen hersenen en darmen, darmen-brein-as, hapert. Tijdens de behandeling met hypnotherapie wordt deze verbinding “gestroomlijnd”.In trance normaliseren de lichaamsfuncties, zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk maar ook de darmbeweeggelijkheid. Het “wakkere” bewustzijn wordt op een “laag pitje” gezet. Dat maakt dat je in contact kan komen met het creatieve, onderbewuste deel van jou brein, die ontvankelijker is voor de suggesties. Via deze suggesties, gericht op de controle van de PDS symptomen en op leren omgaan met de klachten, leer je welke oplossingen voor jou het beste zijn. 
Wil je meer weten over hoe de behandeling in elkaar zit volg een link naar Hypnotherapie bij PDS. 

Iets voor jou? 

Ben je benieuwd hoe de hypnotherapie jou klachten kan verlichten? Neemt contact met mij op, in een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek kan ik al je vragen beantwoorden. 

More To Explore

oplossingen

Integratieve psychotherapie

Opzoek naar een passende therapie. Bij het zoeken naar een therapievorm die het beste bij jou past kun je al snel de weg kwijt raken.

behandeling

Burn out

Burn-out komt door te veel werkstress. Toch? Nou, het klopt niet helemaal.   Stressreactie Stress is een natuurlijke reactie van alle levende wezens op de