Integratieve psychotherapie

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Opzoek naar een passende therapie.

Bij het zoeken naar een therapievorm die het beste bij jou past kun je al snel de weg kwijt raken. Er is veel om uit te kiezen, zo is er bijvoorbeeld CGT (cognietief gedragstherapie) of gestalttherapie of psychodynamisch therapie. Iedere vorm van therapie heeft zijn eigen verklaringsmodel over hoe problemen ontstaan, in stand blijven, maar ook hoe veranderingen gerealiseerd kunnen worden. De werkmethodes zijn daarom zeer divers.

Integratieve Psychotherapie.

Integratieve Psychotherapie is de meest recent ontwikkelde vorm van psychotherapie, met als uitgangspunt dat er voor iedereen een eigen therapievorm mogelijk moet zijn. Door het aanbieden van verschillende behandelingsmethodieken is de therapeut in staat een keuze te maken die op dat moment voor jou het meest geschikt is. Zo is er bijvoorbeeld de keuze uit:

  • Hypnotherapie
  • Lichaamsgerichte therapie
  • NLP
  • Innerchild therapie
  • Regressietherapie
  • Oplossingsgerichte therapie
  • Mindfullnessbased therapie

Benaderwijze Integratieve Psychotherapie.

In de Integratieve Psychotherapie wordt de mens als één geheel  gezien. Er is een wisselwerking tussen het fysieke, emotionele, gedragsmatige, mentale, sociale en het spirituele.

Dus je voelt sensaties in je lichaam, je hebt daar gedachtes bij, doet dingen en beleeft een emotie. Dit alles gebeurt in een omgeving waar jij invloed op hebt maar die ook invloed op jou heeft. Alles staat met elkaar in verbinding.

Je kunt op al deze gebieden klachten ervaren: je kunt lichamelijke klachten hebben, je kunt last hebben van gedachtes die niet te stoppen zijn of je doet dingen die je niet wilt.  Je kunt emotioneel uit balans zijn of geen raad weten met jouw emoties. Je kunt problemen op een gebied ervaren maar de andere gebieden zijn dan vaak nauw betrokken. Het kan zijn dat oorzaak, van bijvoorbeeld lichamelijke klacht, in geremde emotie ligt. Het is haast onmogelijk om het van elkaar los te zien. Ook bij het in stand houden van je klacht overlappen de diverse gebieden elkaar. 

Dat is de reden waarom ik niet aan één gebied werk, maar samen met jou bekijk hoe een met een ander verbonden is.

Tijdens de therapie ga je aan het werk met je gedachtes, je gevoelens, je wensen, je omgeving, je lichamelijke ervaringen etc. etc.

Wat kan het voor jou betekenen.

Iedereen heeft op zijn tijd problemen of klachten. Heel soms lossen ze zichzelf op, soms kan je het zelf aan, soms kunnen mensen om je heen je helpen om doorheen te komen. Maar soms lukt het allemaal niet. Je leven lijkt steeds zwaarder te worden, plezier en ontspanning ver weg, je ziet geen weg meer voor je.

Op zo’n moment kan therapie uitkomst bieden voor je zijn. De integratieve psychotherapeut zal jou helpen structuur en balans weer vinden. Het belangrijkste is dat je zult ook gereedschap krijgen om in de toekomst met de problematische situaties om te gaan.. Uiteindelijk vind jij alle antwoorden in jezelf. Therapeut helpt een handje!

 

 

More To Explore

oplossingen

Integratieve psychotherapie

Opzoek naar een passende therapie. Bij het zoeken naar een therapievorm die het beste bij jou past kun je al snel de weg kwijt raken.

behandeling

Burn out

Burn-out komt door te veel werkstress. Toch? Nou, het klopt niet helemaal.   Stressreactie Stress is een natuurlijke reactie van alle levende wezens op de