Hoe werkt Hypnotherapie?

over de hypnotherapie en hoe je die kan toepassen

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Per dag hebben we heel veel bewuste gedachtes, dat gaat van de ene gedachte over in de volgende. Het gaat de hele dag door en dit zijn alleen onze bewuste gedachtes. In de onbewust e gedeelte van onze brein gebeurt nog veel meer. Niet alleen gedachtes maar ook gevoelens, ervaringen, herinneringen strijden met elkaar om voorrang. Gelukkig zijn wij hier niet bewust, want als we de hele inhoud van onze onbewuste zouden meekrijgen wat zou er dan met ons gebeuren? Toch kun je je misschien weleens afvragen dat als er onbewust zoveel gebeurt, welke schatten liggen daar dan opgeslagen?  Om daarachter te komen is hypnotherapie zeer geschikt. Hypnotherapie is een methode om de kracht en wijsheid van je onbewuste te benutten. Dat is ook direct het grote verschil met vele andere therapie vormen, waar vaak vooral een beroep gedaan wordt op je bewuste brein.

Ons onbewuste

In ons onbewuste zit heel veel wijsheid. Het bewaart en structureert al onze herinneringen. Als je makkelijker contact daarmee kunt maken zul je de wat dieper begraven oorzaken van je klachten kunnen ontdekken. Om jou te helpen om met je onbewuste in contact te komen gebruik ik hypnose, ook wel trance genaamd. En denk nou niet direct, oh nee dat niet, ik ga niet als kip zonder kop rondlopen, zoals we vaak op tv hebben gezien. Nee mensen, hypnotherapie heeft niets met toneelhypnose te maken.

Je bent vaker ‘onder hypnose’ dan je denkt!

Heb jij dat ook wel eens: je maakt de dagelijkse autorit naar je werk, laat je gedachten naar het gesprek van avond daarvoor gaan en bam! Je bent daar! Je hebt van de hele rit niets mee gekregen! Wie heeft eigenlijk die auto bestuurd?  Je bent gestopt voor het stoplicht en heb je iedere keer de juiste afslag genomen. En ben je weleens zo door een spannende film, of een boek, ik beslag genomen dat de wereld om je heen even niet bestond?  Je bent er wel maar ook weer niet, een soort dagdromen. Een dergelijke ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd. Prikkels van buitenaf zijn op dat moment even minder voelbaar. Je zet ze als het ware op een zijspoor. Dit type trance (hypnose) wordt gebruikt bij hypnotherapie. Je bent dan echt helemaal met je aandacht bij jezelf en de omgeving is minder belangrijk. De trance biedt toegang tot het onbewuste waarin jouw herinneringen liggen, maar ook jou persoonlijk potentieel en je hulpbronnen. In trance biedt jouw onbewuste je vaak beelden aan die de kern van een oplossing in zich dragen.

Behoud controle

Een veel voorkomende veronderstelling bij hypnose is dat je de controle over zichzelf kwijtraakt of dat die gene die jou in hypnose brengt die controle overneemt. 

Dat beeld komt van de op tv geziene toneelhypnose. Bij therapeutische hypnose houd je volledig de controle over je zelf. Net als bij die rit naar je werk, jij was totaal in controle van je auto, alleen je gedachtes dwaalde af. Je doet dus niets wat buiten je wil ligt. Ieder moment kun je uit de trance stappen, mocht het nodig of wenselijk zijn. Tevens ben je je bewust van hetgeen er is gebeurd, als je weer uit trance bent.

Wanneer hypnotherapie?

Hypnotherapie is heel breed toepasbaar. Het is dan ook geschikt voor iedereen die last heeft van lichamelijke, psychische of sociale problemen. Zoals bijvoorbeeld:

  • Slaapproblemen
  • Je relatie loopt niet lekker
  • Verslavingen (bijv. eten of roken)
  • Ervaren van teveel stress of druk
  • Sombere buien of depressieve gevoelens
  • Niet los kunnen komen van dingen die je hebt meegemaakt
  • Moeite met contacten leggen of eenzaamheid
  • Lichamelijke klachten (bijv. pijn of last van eczeem)

Natuurlijk zijn dit maar een paar voorbeelden dus schroom niet om contact met me op te nemen om samen te kijken of hypnotherapie jou kan helpen.

 

More To Explore

oplossingen

Integratieve psychotherapie

Opzoek naar een passende therapie. Bij het zoeken naar een therapievorm die het beste bij jou past kun je al snel de weg kwijt raken.

behandeling

Burn out

Burn-out komt door te veel werkstress. Toch? Nou, het klopt niet helemaal.   Stressreactie Stress is een natuurlijke reactie van alle levende wezens op de